Účasť na Rallye Tatry potvrdilo už takmer 70 posádok

15.07.2013 Poprad

Poprad 15. júla (TASR) - Do štartu jubilejného 40. ročníka Rallye Tatry zostáva už len niekoľko dní a svoju účasť doposiaľ potvrdilo takmer 70 posádok. Hlavný organizátor podujatia Stanislav Hanzeli z AOS klubu Poprad informoval, že v jednoetapových pretekoch je pre posádky seriálu majstrovstiev Slovenska pripravená trať s celkovou dĺžkou takmer 320 kilometrov. Celková dĺžka rýchlostných skúšok (RS) je 93 kilometrov a trať si vyskúšajú posádky zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.
"Nebudú chýbať ani WRC vozidlá, štvorkolky, ale aj upravené rely špeciály, ktoré si to rozdajú v Slovenskom rally pohári," upozornil Hanzeli. Preteky pod Tatrami sú zaradené do Majstrovstiev Slovenska DMACK RALLY 2013 ako 4. podujatie a tiež do seriálu Slovenského rally pohára (SRP) ako 3. podujatie. Začiatočníci si tu vyskúšajú aj prvé kilometre svojej športovej kariéry v Rallyškole.
Rallye Tatry sa tento rok začne slávnostným štartom na Námestí sv. Egídia v piatok 26. júla o 18. h. V tento deň je na programe aj atraktívny večerný okruh v priestoroch mimoúrovňovej križovatky z Popradu smerom na Vysoké Tatry. "Dĺžka tejto RS je 6,3 kilometra. V sobotu 27. júla sú na programe RS dva až desať, pričom druhá RS začína pred obcou Uloža a končí pred obcou Nižné Repaše. Potom sa vozidlá presunú cez Torysky na štart tretej RS z Levočských kúpeľov do Záľubice," dodal Hanzeli s tým, že organizátori apelujú na divákov, aby v priestoroch jednotlivých RS dbali na bezpečnosť. Vodiči sa musia pripraviť aj na dopravné obmedzenia. Súťažné posádky si RS Úloža a Levočské kúpele zopakujú dvakrát a okruh v Poprade ešte trikrát.
V rámci SRP čaká na účastníkov takmer 125 kilometrov, z čoho bude päť RS v dĺžke cez 38 kilometrov. Jazdci SRP budú súťažiť v piatok večer na mestskom okruhu a v sobotu odjazdia po jednej RS Úloža, Levočské kúpele a dve RS Poprad. "Veríme, že po minuloročnom úspechu sa nám aj tento rok podarí zorganizovať kvalitné preteky, ktoré prilákajú čo najviac návštevníkov," uzavrel Hanzeli.
Tohtoročnú rely však nebudú zdolávať iba vozidlá súčasnosti, rýchlostnú skúšku (RS) v meste Poprad odjazdia aj tatranskí veteráni. "Udeje sa tak v sobotu 27. júla v čase od 13. do 14. hodiny, kedy budú súťažné vozidlá zdolávať predpísané kilometre na RS Uloža, RS Levočské kúpele a trať RS Poprad bude na jednu hodinu uvoľnená pre historické vozidlá," konkretizoval Hanzeli. Ďalším zo sprievodným podujatím tohtoročnej Rallye Tatry bude aj autogramiáda najlepších jazdcov, ktorá sa uskutoční v obchodnom centre MAX v piatok v poobedňajších hodinách.
Organizáciu podujatia plne podporuje aj mesto Poprad. "Veľmi sa tešíme, že sa tento pretek podarilo obnoviť, pretože Rallye Tatry je súčasťou mesta Poprad, má obrovskú históriu a tradíciu a budeme robiť všetko preto, aby sa toto podujatie konalo pod Tatrami aj v budúcich rokoch," konštatoval prvý zástupca primátora mesta Adrián Kromka s tým, že miestna samospráva by v budúcom roku chcela rely podporiť aj finančne.
Na pretekárov čaká zaujímavá a technicky náročná trať, na ktorú sa však veľmi tešia. "Predovšetkým trať vo vojenskom priestore, ktorá sa v minulosti jazdila, je veľmi zaujímavá a tiež ten mestský okruh je veľmi pekný pre divákov, odporúčam prísť si to pozrieť, pretože dovolím si tvrdiť, že je to na úrovni F1," zhodnotil trať jeden z pretekárov Bedřich Haberman, ktorý si motoristické preteky opäť vyskúša po 12 rokoch. Tento rok bude podľa neho dosť veľa kvalitných súperov, a aj o 20 rokov mladších. "S tými mladými to bude dosť ťažké, ale ja sa pokúsim vyhrať svoju kategóriu N. Možno budú hrať v náš prospech skúsenosti, ktoré máme, ale na to, aby sme tú mladosť dobehli niekedy ani to nestačí," uzavrel Haberman.
 

Vyberte región